Leírás és Paraméterek
A libatepertő sokak szerint ízletesebb és különlegesebb, mint a sertésből készült, mondjuk így: hagyományos változat.
Egy biztos, ha a zsírosabb húsú szárnyasokat szereted, érdemes megkóstolnod a libatepertőt is, ami, ha jól átsült, és aranylóan pirosas színben pompázik, egy mennyeien ropogós, fenséges csemege.
Miként lesz a libából libatepertő?
A libatepertő gyakorlatilag a hatalmas szárnyas hájjal kibélelt bőréből készül. A liba bőre alatt található ugyanis a varázslatos ízek tárháza, ami hasonlóképpen készíthető el, mint a hagyományos natúr sertéstepertő.
E finomság készítése szorosan kapcsolódik a libaételekhez, amelyek minden évben Márton nap közeledtével kapnak új értelmet.
Pedig ez a fantasztikusan ízes, ropogós finomság picit megsózva, lila hagymával és egy szelet friss kenyérrel nem csak Márton napkor vidítja fel a lelket és tölti meg a gyomrot.
Miért érdemes még libatepertőt enni?
A libatepertő és a libazsír nem csak finomak, de az egészségre gyakorolt hatásuk is kedvezőbb, mint pl. a vajé vagy a sertéstepertőé, illetve -zsíré.
A gasztronómiai szakíró, Csíki Sándor szerint ugyanis 100 grammra vetítve:
- a vaj telítettzsírsav-tartalma 54 g, a sertészsíré 41 g, míg a libazsíré 32,7 g, a kacsazsíré pedig 27 g.
- ugyanakkor az egyszeresen és többszörösen telítetlen zsírsavak átlagos mennyisége a vajban 22,5 g, a sertészsírban 53,5 g, a libazsírban 66 g, a kacsazsírban pedig 68 g.
Ha pedig ebből indulunk ki, akkor nyugodt szívvel ajánljuk számodra a friss, ropogós, mégis belül omlós és ellenállhatatlan házi libatepertőt!