A magyar kulináris mestermű – A tepertő
A natúr tepertő olyan finomság, ami egyszerűségében rejti a magyar konyha gazdagságát. Az igazi hagyományos tepertő elkészítése nem csak egy recept, hanem egy hagyomány, amely generációkról generációkra száll. A tepertő kétségtelenül az egyik legízletesebb étel a világon. Ha kellemesen omlósra van sütve, és mennyeien szétolvad a szájban, az valami csoda. Lilahagymával, jóféle házi kenyérrel valóságos mámor, nem igaz? Ugye hogy te sem tudsz betelni vele?
Miből készül a natúr tepertő?
Az igazi natúr tepertő a sertés zsírosabb, szalonnának, töpörtyűnek való részeiből:
· hátszalonnából
· a lapocka-, illetve a combborításból
· és a töpörtyűnek való nyakrészből áll.
Szeretnéd te elkészíteni a család asztalára szánt tepertőt? Ha az alábbiak szerint jársz el, nagy baj már nem lehet:
· Ha otthon készítesz tepertőt, közepes hőfokon süsd őket, a maximális tűzön való forralás nem ajánlott!
· A kis finomságokat ajánlott folyamatosan kevergetni, de közben arra is figyelj, hogy ne törjenek össze.
· Amint a zsír tiszta és tökéletesen átlátszó lesz, már el is készült a világ egyik legízletesebb csemegéje.
Tipp: A tepertő akkor sült készre, ha az edény falához nyomva nem sistereg. Ez a bizonyítéka annak, hogy az összes víz és zsír kisült belőle, és csak a mennyeien omlós harapnivaló maradt.
Amint láthatod, a tepertő készítése nem ördöngösség. Ha azonban nincs kedved és időd bajlódni vele, kóstold meg a Misi Husi natúr tepertőjét! Ha pedig fűszeresebb ízekre vágysz, ne hagyd ki a fokhagymás- és a fűszeres tepertőnket se!
Önmagában egy csipet sóval, lilahagymával fogyasztva egyenesen mennyei, de megállja a helyét házi töpörtyűs pogácsába sütve vagy akár tepertőkrémnek elkészítve.
Az igazi magyar hagyomány – A szalonna
A szalonna a magyar konyha egyik ikonikus alapanyaga, mely mélyen gyökerezik a hagyományokban és a gasztronómiai örökségben. A szalonna az emberiség egyik kedvenc eledele. Nem véletlen, hogy oly sokféle létezik belőle. Készülhet füstöléssel, sózással, sütve, főzve, abálva is. Az íze és textúrája egyaránt hozzájárulnak a magyar ételek egyedi karakteréhez, és a szalonna elkészítésének folyamata egy igazi mesterség, melyet érdemes felfedezni.
A füstölt csemegeszalonna eredete
Mi magyarok jellemzően szeretjük a szalonnát. A füstölt csemegeszalonna pedig az egyik nagy kedvencünk. Egyes becslések szerint már a 17. századtól használjuk előszeretettel a konyhában zsírozóként vagy laktató csemegeként a mindenféle szalonnákat.
Így készül a füstölt csemege szalonna: A disznó bőrös hátrészét előbb besózzuk. Ezt követően pácoljuk, és a legvégén jól megfüstöljük. Kenyérlángosra téve vagy töltött káposztával párosítva ez a szalonna valósággal táncol az ízlelőbimbókon.
Erdélyi szalonna
A fantasztikus ízű erdélyi szalonna a disznó legjobb szalonnát adó részéből, a hasaaljából készül, sós vagy épp fokhagymás vízben abálva, amit aztán tradicionális módon, hideg füstön füstölünk világosra. Az abálás, bár egyszerű és rendkívül ízletes végeredménnyel járó szalonnakészítési eljárás, nem túl tartós. Tehát az abált szalonna nem áll el hosszú hetekig, mint például a füstölt változat. Ha tehát minőségi erdélyi szalonnával hoz össze a sors, mindenképpen fogyaszd el 7-8, maximum 10 napon belül!
Egy szelet friss kenyérrel, lilahagymával és paprikával tökéletes vacsora. Hozzáadhatjuk tésztaételekhez vagy húsos ragukhoz is, hogy extra ízt adjon az ételnek.
Füstölt, főtt császárszalonna
A főtt császárszalonna a sertés zsíros oldalasa. Ezt a zamatos ízekben bővelkedő, természetes eljárással készülő szalonnatípust a disznó gerincének közeléből vágjuk, akárcsak a kolozsvárit. Egyvalamiben mégis különbözik: a császár ugyanis, legyen akár főtt vagy sült, egészen biztosan hőkezelésen esik át, mielőtt az asztalodon elfoglalja az őt megillető helyet. Ez a mennyei lakoma kitűnő választás reggelire, vacsorára vagy szinte bármilyen napszakban, ha épp megéhezel. Ha van egy darabka szalonnád és egy szeletke kenyered otthon, egészen biztos, hogy éhes már nem maradsz.
A legegyszerűbben úgy készíthetsz belőle feledhetetlen lakomát, ha egy szép darab főtt császárszalonnát ízlés szerinti mennyiségű sóval, fokhagymával, illetve vöröshagymával ízesítve, alufóliával vagy egy másik tepsivel lefedve betolsz a sütőbe. A sütési idő a szalonnád méretétől függ. Arra azonban figyelj, hogy a tökéletes végeredményhez a sütés felénél vedd le az alufóliát vagy a fedőként funkcionáló másik tepsit, és így süsd készre, mesésen ropogósra ezt a nem mindennapi csemegét. De akkor sem követsz el disznóságot, ha kenyérlángosban, valamilyen tésztaételben vagy szalonnás-csirkemelles főfogásban gondolkodsz.
A magyar konyha egyik alappillére – A sertészsír
A sertészsír a sertés szalonnájából nyert zsiradék, ami kiválóan használható a konyhában. Bizonyos ételek egyenesen elképzelhetetlenek nélküle. A magyaros fogások ínycsiklandó zamatának titka ugyanis a jó minőségű, kizárólag természetes módon, kiolvasztással vagy sütéssel kinyert, házi sertészsír.
A mámorítóan finom házi sertészsírt minőségi, ízes, bőr nélküli szalonnából nyerjük, kizárólag hagyományos eljárással: sütéssel, más néven kiolvasztással. A Misi Husi sertészsír kémiai adalékanyagoktól mentes, szobahőmérsékleten szilárd, mégis könnyen kenhető. Kiváló választás zöldségek és húsok sütéséhez, illetve magyaros fogások elkészítéséhez. Próbáld ki a sertészsírral készült töltött paprikát, szilvás gombócot, gulyáslevest, sült sertéstarját vagy pl. a csülköt pékné módra. De akár készíthetsz belőle leveles tésztát, illetve hájas tésztát, vagy süthetsz házias édes és sós süteményeket. A disznózsír felhasználási lehetősége szinte végtelen, a végeredmény pedig garantáltan ízletes és különleges lesz.
Az asztal körül ülve, ezek a magyar ízek megelevenítik a régi idők zamatát és illatát. Idézd fel Te is gyermekkorod emlékeit a Misihusival!