Olyan különleges kézbe fogható-járkálós falatkákat mutatunk, amelyek gyorsan és egyszerűen elkészíthetők, hogy ne kelljen sok időt a konyhában töltened az év utolsó napján. Jöjjenek is szépen sorban azok az ötletek, amelyek szerintünk a legjobbak!
Fűszeres hússal töltött partifalatok fokhagymás mártogatóssal
Hozzávalók:
- 12 db réteslap
- 60 dkg darált hús
- 2 gerezd fokhagyma
- 2 ek. olívaolaj
- 2-3 dl paradicsomlé
- só, bors, római kömény, chili ízlés szerint
- 10 dkg tejszínes sajtkrém
A rétegek kenegetéséhez:
- olaj és tejföl keveréke
A tetejére:
- 1 tojás felverve
- magkeverék (szezám, len, napraforgó, tökmag)
A fokhagymás mártogatóshoz:
- 3 dl tejföl
- 2 dl sűrű(görög) joghurt
- só, bors
- 2-4 gerezd fokhagyma
A töltelékhez az olajon megfuttatjuk a reszelt fokhagymát, hozzáadjuk a húst és pirítjuk. Néhány perc múlva ráöntjük a paradicsomlevet, fűszerezzük és készre főzzük. Amint langyosra hűl, botmixerrel félig pépesítjük és hozzáadjuk a sajtkrémet.
A réteslapokat 3 csíkra vágjuk, majd megfelezzük őket. Így 72 lapocskánk lesz. Egy tekercshez kettőt használunk, tehát a végén 36 rudacskánk lesz ebből a mennyiségből.
A sütőt 200C-ra előmelegítjük. Egy réteslapot megkenünk tejfölös olajjal, ráteszünk egy másikat, azt is lekenjük. A szélére teszünk egy kanál tölteléket, a két hosszabbik szélét picit behajtjuk, majd feltekerjük és tepsibe tesszük úgy, hogy a hajtás alul legyen. A tetejét megkenjük tojással, megszórjuk magokkal és kb. 15 percig sütjük. Fokhagymás mártogatóssal kínáljuk. A töltelék kedvünkre variálható.
Tormás-uborkás sonkatekercsek
Ehhez a ’bekapós’ falatkához majonézes tormát keverünk habosra ecetes tormával, sajtkrémmel és mustárral. Az arányokat bátran igazítsuk a saját ízlésünkhöz! Csemege uborkát vékony csíkokra vágunk. A sonkaszeleteket megkenjük a tormás krémmel, ráhelyezünk néhány csík uborkát és feltekerjük, végül a sonkatekercseket háromfelé vágjuk. A hidegtálon a kaszinótojás és a francia saláta mellett nagyon jól mutatnak a sonkatekercs falatkák.
Mini hamburgerek
A szilveszteri asztalról nem hiányozhatnak a mini hamburgerek, hiszen mind a felnőttek, mind a gyerekek kedvencei! A bucikat akár már előző nap elkészítheted, így másnap rengeteg időt spórolhatsz magadnak. ;)
Hozzávalók 6 személyre:
A bucikhoz:
- 50 dkg liszt
- 0.5 dl tej
- 2.5 dkg élesztő
- 2.5 dl víz
- 5 dkg cukor
- 1.5 teáskanál só
- 1 tojás
- 5 dkg sütőmargarin
- szezámmag
A húspogácsákhoz:
- 25 dkg darált hús
- 1 teáskanál só
- bors
- 1 apróra vágott vöröshagyma
- 1 evőkanál apróra vágott petrezselyem
- 2 evőkanál Worchestershire szósz
- 1 tojás
- néhány szem apróra vágott jalapeno paprika
- jégsaláta
- lilahagyma
- koktélparadicsom
- natúr joghurt
- 1 gerezd fokhagyma
- 20 dkg sajt (chedarral az igazi, de bármilyen sajttal finom)
- pár szelet bacon
- alternatívaként: fél csirkemell
A lisztbe belekeverjük a cukrot, rámorzsoljuk az élesztőt és ráöntjük a meglangyosított tejet. Hagyjuk felfutni az élesztőt. Azután hozzáadjuk a 2,5 dl meglangyosított vizet, a felolvasztott vajat, a tojást és a sót. A tésztát összegyúrjuk, kidagasztjuk. Egy óráig kelesztjük. Miután megkelt, 25 részre osztjuk, kis zsömlékké formázzuk és vajazott, lisztezett tepsire rakjuk őket. Még egy óráig kelesztjük. Lekenjük őket egy felvert tojással, megszórjuk szezámmaggal. 200 fokos sütőben aranyszínűre sütjük a kis bucikat.
Mivel nem mindenki rajong a hamburgerhúsért, érdemes alternatívaként csirkés burgert is készíteni a marhapogácsás változat mellé. Így mindenki talál kedvére valót az asztalon! A csirkés változatokhoz a fél csirkemellet feldaraboljuk, majd sózzuk, borsozzuk, kevés olajon átsütjük, majd ezt halmozzuk a bucikba.
A marhahúsos változatokhoz elkészítjük a húspogácsákat:
A darált húst összekeverjük a sóval, borssal, petrezselyemmel, az apróra vágott vöröshagymával, 2 evőkanál Worchestershire szósszal, az apróra vágott jalapeno paprikával és egy tojással. A masszából kis pogácsákat formázunk, és olajban jól átsütjük. A hamburgerbucikat félbevágjuk, mindegyiket megkenjük a joghurttal, amiben előzőleg elkevertünk kevés sót és borsot, illetve 1 nagy gerezd reszelt fokhagymát. Mindegyikre tépünk egy kis darab jégsalátát, egy vékony szeletke sajtot, erre jön a husi, majd ráteszünk egy-egy szelet koktélparadicsomot, illetve előzőleg megpirított bacon szalonna szeletet, és olajban kissé megdinsztelt lilahagyma karikákat. Végül a remekműveket kis műanyag szendvicstűkkel összetűzzük, és mehet a kínáló asztalra!
A szilveszteri partyfalatkák húsos hozzávalóit szerezzétek be webáruházunkból, vagy látogassatok meg minket személyesen piacpontjainkon, hiszen mindig garantáltan friss és minőségi húsáruval várjuk kedves vevőinket, mert mi fontosnak tartjuk azt, hogy az ünnepi asztalra csakis a legkiválóbb húsokból készült ételek kerüljenek!