Leírás és Paraméterek
Mennyeien finom házi sertészsír, egy-két szelet ropogós héjú, frissen illatozó kenyér, lilahagyma és egy csipet só. Kell ennél több egy nyugodt, lustálkodós hétvégi reggelihez? Aligha.
Egy ilyen elképesztően egyszerű, mégis nagyszerű étellel egy szempillantás alatt visszarepülhetünk a gyermekkorunk gondtalan, játékos mindennapjaiba.
Mitől lesz feledhetetlen ízű a házi sertészsír?
A mámorítóan finom házi sertészsírt minőségi, ízes, bőr nélküli szalonnából nyerjük, kizárólag hagyományos eljárással: sütéssel, más néven kiolvasztással.
A Misi Husi sertészsír kémiai adalékanyagoktól mentes, szobahőmérsékleten szilárd, mégis könnyen kenhető. Kiváló választás zöldségek és húsok sütéséhez, illetve magyaros fogások elkészítéséhez.
Próbáld ki a sertészsírral készült töltött paprikát, szilvás gombócot, gulyáslevest, sült sertéstarját vagy pl. a csülköt pékné módra. De akár készíthetsz belőle leveles tésztát, illetve hájas tésztát, vagy süthetsz házias édes és sós süteményeket.
A disznózsír felhasználási lehetősége szinte végtelen, a végeredmény pedig garantáltan ízletes és különleges lesz.
Tévhitek a sertészsírról
Hazánkban a disznózsír konyhai felhasználása röpke két évszázaddal ezelőtt, sőt, még a 20. század első felében is rendkívül meghatározó volt. Nem készülhetett nélküle csülökpörkölt, bableves, sem tepertős pogácsa.
A népszerűsége azonban kissé alábbhagyott az elmúlt évtizedekben, amikor is a növényi olajok egyre nagyobb térnyerésével az élelmiszeripar egyik fekete bárányának lett kikiáltva. A bűne, hogy telített zsírsavakat is tartalmaz.
Arról azonban kevés szó esik, hogy a disznózsír épp emiatt nem oxidálódik, és így káprázatosan magas, 121-218 °C hőmérsékletre hevíthető. Tehát nem mindennapi konyhaművész az, aki képes odaégetni főzés közben.
Ezenfelül a disznózsír nem csak mennyei alapanyag és szendvicsfeltét lehet, de több, mint felerészben telítetlen és kisebb részben többszörösen telítetlen zsírsavakat is tartalmaz.
Tudtad, hogy a napjainkban igen népszerű kókuszzsírban több, mint 2x annyi telített zsírsav van, mint a disznózsírban, a telítetlenzsírsav-tartalma pedig elenyésző?
Már csak ezért sem kell rettegni a finom házi zsírtól.
Allergének | Tej |
Származási hely | Magyarország |
Tárolás és szállítás | +15°C alatti hőmérsékleten tárolva. Minőségmegőrzési idő gyártástól számított:180 nap |
Összetevők | Bőr nélküli sertésszalonna, Tej |
Átlagos tápérték 100 g termékben | |
Energia | 3750 KJ/925 kcal, zsír:99 g, amelyből telített zsírsav:41 g, |
Szénhidrát | 0 g, amelyből cukrok:0 g, |
Fehérje | < 0,5 g, Só:0 g, |
Élelmirost | 0 g |
Tartósítószert tartalmaz | nem |