A malac és az újévi szerencse
A malac évszázadok óta az újév kezdetének szimbóluma, és számos kultúrában különböző módokon kerül az ünnepi asztalra. Bizonyos magyarázatok szerint azért vált a malac az évforduló állatává, mert orrával előre túr, azaz a jövőbe mutat, és közben még a szerencsét is kifordítja a földből. A kövérsége és hája azt szimbolizálja, hogy az újévben a bőség és jólét jelenik meg az életünkben. Együk a fülét, a farkát, a körmét és a csülkeit, mert ezek hozzák meg a szerencsét! A rántott szeletet hagyjuk máskorra, mert szilveszterre csakis a malacsült illik!
A hal – Szerencsét hoz, de figyelj az időzítésre!
A halnál nagyon kell figyelni arra, hogy mikor fogyasztjuk, mert egyszerre okozhat szerencsét és balszerencsét is:
Hal az Óévben: Szerencsét hoz
Ha még az óévben, az év utolsó napjaiban fogyasztjuk a halat, az a hiedelem szerint szerencsét hoz. Ebben az esetben a hal segít a régi évhez kötődő esetleges szerencsétlenségek és sikertelenségek elfelejtésében. Az elúszó hal a tiszta lapokra utal, és az újév tiszta lappal való kezdetét szimbolizálja. Ez a gyakorlat egyfajta energetikai takarításként is felfogható, hiszen az óév terheitől szabadulunk meg.
Hal az újév napján: Elúszik a szerencse
Az újév első napjának halas étkezése más történet. Ha ezen a napon fogyasztjuk el a halat, a hagyományok szerint elveszíthetjük a ránk váró szerencsét. Ezért fontos odafigyelnünk arra, hogy az év első napján más ételeket válasszunk, hogy ne veszítsük el szerencsénket és ne szalasszuk el jövőnk kulcsfontosságú lehetőségeit.
Szárnyas és vadhúsok
A szárnyasok és a vadhúsok kiváló ízélményt nyújtanak, azonban ahogyan a hal esetében, ezeknél a húsoknál is ügyelnünk kell az időzítésre, mert az óévben még elkaparják és elszaladnak a balszerencsével, viszont újév első napján elviszik a szerencsénket.
Kocsonya
A hagyományos sertéshúsból készült kocsonya egy tipikusan szilveszteri étel. Egyes helyeken az volt a szokás, hogy az elfogyasztott kocsonya maradékból a hajadonok választottak egy csontot és kitették az udvarra. Akiét a kutya megette, az hamarosan férjhez ment.
Lencse
A lencse, az örök szilveszteri klasszikus, apró szemeivel a gazdagság és bőség jelképe. Az évszázadok óta élő hagyomány szerint minél többet fogyasztunk belőle szilveszterkor, annál nagyobb gazdagság vár ránk az újesztendőben. A lencse mellett más hüvelyesek, mint a borsó és a bab is hasonló célokat szolgálnak ebben a szokásban.
Együnk édeset
Aki újév napján édeset eszik, annak az egész éve édes lesz.
Nyújtsunk rétest
A hiedelmek szerint nemcsak a rétest lehet hosszúra nyújtani, hanem a boldogságot és az életet is. Minél több töltelék van a rétesben, annál boldogabbak leszünk az újesztendőben. Érdemes tehát betervezni az újévköszöntő menübe a rétest is, minél többfélét, annál jobb!
Süssünk érmét pogácsába
Sok családban szokás volt Szilveszter napján szerencsepogácsát sütni. A szerencsepogácsa úgy készült, hogy a sima pogácsák egyikének közepébe érmét tettek. A babonák szerint annak, aki megtalálja az érmét, bőséges lesz az újéve. Figyeljünk rá azonban, hogy a pogácsáknak éjfél előtt el kell fogyniuk, különben az ellenkezőjére fordul a jóslat.
Amit tilos szilveszterkor
· A babona úgy tartja, hogy amit ezen a napon cselekszünk, az hatással lesz az egész elkövetkező esztendőre, így tartózkodni kell például a vitáktól, veszekedésektől.
· Nem szerencsés tányérunkat még akkor sem fényesre törölni, ha nagyon ízlett az étel, mert a tányéron hagyott maradék lehet, hogy hozzásegít minket ahhoz, hogy a következő évben is mindig legyen valami a tányérunkon - és a kamránk is fel legyen töltve.
· Aki korán kel, egész évben friss lesz, aki gyengének, betegnek érzi magát, az egész évben ilyen lesz.
· Szilveszterkor és újévkor tilos kiönteni a szemetet, mert megy vele minden jó, kidobjuk vele együtt a szerencsénket is.
· A régi magyar babona szerint, ha nem falunk fel mindent szilveszterkor, akkor az új esztendőben sem fogunk hiányt szenvedni. Tartalékoljunk egy kicsit!
· Pulykát enni is szerencsétlen dolog, mert mérget hoz a házhoz.
Indítsd a következő évet a legfinomabb húsokkal és a legjobb alapanyagokkal! Látogass el webáruházunkba és piacpontjainkra, ahol garantáltan megtalálod a friss és kiváló minőségű húsokat a szilveszteri menühöz és az újévi főzéshez. Legyen az évkezdésed ízletes és bőséges velünk!