Leírás és Paraméterek
A füstölt kolozsvári szalonna mámorító illata a gyerekkorunk gondtalanságát juttatja eszünkbe. Kifejezetten alacsonyabb zsírtartalma miatt nem csak a férfiak tányérján gyakori vendég.
Egy szép adag füstölt kolozsvári egy-két szelet frissen illatozó, ropogós héjú házi kenyérrel, üde, kicsattanóan friss paradicsom, paprika, hegyes erős, hagyma vagy uborka társaságában verhetetlen reggeli fogás.
Ugyanakkor a kolozsvári szalonna akár az ebédet is megkoronázhatja. Egy-egy ízletes és hagyományos eljárással készült darab ugyanis mennyei főfogássá teszi a bablevest, a székely- vagy a töltött káposztát is.
Vagy gondolj csak a kézműves, friss, rögös túróval és a krémes, lágy ízű tejföllel gazdagított túrós csusza mámorító ízére! Akár sósan, akár cukorral megszórva fogyasztod, egy biztos, kevésbé lenne emlékezetes főfogás a ropogósra pirított szalonna kockák nélkül.
Az igazi füstölt kolozsvári azonban nem keverendő össze a gyorspácolt, tartósítószerekkel átitatott tömegtermékekkel. A Misi Husi füstölt kolozsvári szalonnája hagyományos módon, sózással, a régi idők házias ízeit varázsolja a család asztalára.
De honnan is ered valójában a füstölt kolozsvári szalonna?
Sokunk kedvenc csemegéje a disznó gerincoszlopa közeléből lefejtett, ún. oldalszalonnából, azaz oldalasból készül. Az első kolozsvári elkészítése a 19. századra tehető. Népszerűsége pedig az elmúlt 1-2 évtized egészségtudatos étkezési szokásainak előretörése ellenére sem kopott, sőt! A füstölt kolozsvári szalonnának helye van a magyar konyhában. Fogyaszd tehát jóízűen, de azért mértékkel, a kiegyensúlyozott táplálkozás részeként.
Alapanyag származása | Magyarország |
Allergének | A termék allergén mentes |
Felhasználási terület | Főzve fogyasztandó |
GMO státusza | A termék GMO mentes |
Összetevők | Csont nélküli formázott császárszalonna, nitrites pác-só (Na-nitrit), természetes füst. |
Tápérték adatok 100 g termékben | |
Energia | 1835kJ/ 438kcal, |
Zsír | 45g melyből telített zsírok:11g, |
Szénhidrát | 0,5g melyből cukrok:0,5g, |
Fehérje | 10g, |
Só | 5g |
Tárolás és szállítás | 5-15 °C között tárolva. Minőségmegörzési idő gyártástól számított:60 nap |